19 Şubat 2013 Salı

Pervane Hatve hesabı ve Servo seçimi


Hatve Hesabı:
pervanenin çapını ölçün
çapı 3.14(pi sayısı)ile çarpıp çevreyi bulun
pervaneyi yanlamasına bir yere hatvesini görecek şekilde sabitleyip bir palin öndeki ve arkadaki noktalarını işaretleyin sonrada aralarındaki dikey mesafeyi ölçün palin genişliğini ölçün
çevreyle dikey mesafeyi çarpın, çarpımı pal genişliğine bölün hatve mesafesini elde edersiniz
pervane çapı bölü 2.54(inç/cm faktörü) x hatve mesafesi bölü2.54(inç/cm faktörü) şeklinde bu değerleri sıraladığınızda internette okuduğumuz pervane ölçüsünü bulmuş olduk

Servo Seçimi:

2 kg ağırlığındaki bir modelin yükseliş, kanatçık veya dönüş dümeni kumandasına modelin toplam uçuş ağırlığına en yakın ağırlığı çekebilen servolar kullanın

UBEC Nedir BEC ile arasında ne fark vardır?


UBEC: Ultimate Battery eliminating circuit
BEC: Battery eliminating circuit


UBEC ve BEC uzaktan kumandalı modellerdeki elektronik cihazların (Servo,Alıcı,Gyro,Governor vs..) ihtiyacı olan gerilim ve akımı sağlar.
UBEC bir anahtarlı düzenleyicidir. ( jumper ile istediğiniz voltaj aralığı seçilebilir)
BEC doğrusal düzenleyici ( jumper olmadığı için istediğiniz voltaj aralığını seçemezsiniz )
Bu yüzden BEC'ler doğrusal (linear) çalışır iken UBEC'ler anahtarlı olarak istediğiniz voltaj aralığında görev yapar. Bu çalışma farklılığından dolayı UBEC, BEC’e göre daha verimli çalışmaktadır.
Bu durum UBEC’in BEC’ e göre pilden ihtiyacı olan gücü çekmesi anlamına gelir.

BEC'ler girişdeki voltajı çıkışta istenen voltaja çevirmek için aradaki farkı ısıya çevirir.Çok güç ihtiyacı olduğu durumlarda ise bu sebepten çok ısınır.Bu nedenle genelde soğutucu ile birlikte kullanılır,ve bu ağırlığa neden olur.
Bu durumu anlayabilmek için bir örnek ile farkı inceleyelim.
a- 11.1 Voltluk bir pilimiz olduğunu ve elektronik parçalarımız için 5V, 1A e ihtiyacımız olduğunu döşenelim. Bu durumda BEC çıkışta ihtiyaç olan 5volt x 1Amper = 5 Watt güç için pilden 1A x 11.1V = 11.1 W güç çeker. Aradaki 11.1 – 5 = 6.1 W güç ısıya dönüştürülür.
b- Aynı durum UBEC için şöyledir.
Çıkışta ihtiyaç olan güç 5volt x 1Amper = 5Watt güç için pilden 0,46 A x 11.1V= 5.106W akım çeker. Bu durumda pilden 0,46A x 11.1V = 5.106W güç çekilmektedir.

Bu nedenle akımın çok ihtiyaç olduğu elektronik ekipmanlarda
BEC yerine UBEC Kullanmanız hem pilinizi hemde UBEC'inizin ömrünü koruyacaktır.

UBEC Ne Zaman Kullanmalıyım ?

1- Kullandığımız ESC de BEC devre yok ise (Opti-ESC ise)
2- Elektronik bir cihazı (mesela aydınlatma) extra bir pil ile beslemek istiyor isek, cihazın beslemesinin sabit olmasını sağlamak amacı ile UBEC kullanılmalı.
3- Yüksek akım çekilen uygulamalarda (büyük modellerde) MUTLAKA UBEC kullanılmalıdır.Çogu ESC ve içinde bulunan BEC devresi max 2 A kadar besleme yapabilmektedir. Aldı ki bu 2 A değeri gerçek bir değer değildir. Bu durumda enerji tüketimi fazla olan büyük modellerde kesinlikle ESC içindeki BEC güvenilmemeli ve extra UBEC kullanılmadır.

Şayet kullandığımız ESC BEC'li ise bu durumda UBEC kullanılmadan once BEC devresinin IPTAL edilmesi gerekmektedir.

BEC devresini iptal etmek için ESC'nin alıcıya giden sinyal kablosunda KIRMIZI teli kesmeniz yeterli olacaktır. Daha fazla detay için External BEC Kullanımı konusuna internetten bakabilirsiniz.

16 Şubat 2013 Cumartesi

Maketler için - Süngerden Tekerlek Yapımı


Sünger Tekerlek Yapımı:
Maket Uçaklar için tekerleklerimizi istediğimiz boyutta ve şekilde kendimiz yapabiliriz. Nasıl yapıldığına dair video aşağıda





Uçak Planları

Uzun zaman önce sarmış olduğum hastalığım tekrar başladı. Bana yıllar önce bu virüsü bulaştıran A.Çağrı AÇIKGÖZ abim sağ olsun onun sayesinde sıkıntı stress olduğum zamanlarda uğraşacak kafa dağıtacak bir uğraş sahibiyim artık. Zaman zaman internetten derlediğim bazı Modelcilikle ilgili verileri burada sizlerle paylaşacağım. İlgimi çeken basit fakat keyifli RC Uçak Planlarını Aşağıdan sizde indirebilirsiniz. Ucuz maliyetli Çabuk yapılabilecek (Benim gibi sabırsızlar için) ve keyif alabileceğiniz uçaklar.

  Messerschmitt Bf (Me) 109: II. Dünya Savaşı Alman avcı uçağı.
 Willy Messerschmitt (Vili Mesırşimit) tarafından 1930'larda tasarlanmıştır. Messerschmitt 109, ilk uçuşunu prototip Bf 109 V1 olarak Mayıs 1935’de yaptığı zaman döneminin en gelişmiş tek kişilik avcı uçağıydı. 1937 Şubatı’nda üretilmeye başlanan Jumo motorlu "B-1", Luftwaffe’de servise girdi. Jumo 210 motoru, "B", "C" ve "D" modellerinde de kullanıldı. Ocak 1939’dan 1942’nin başlarına dek üretimde kalan Bf 109 E modelinde Daimler-Benz DB 601 motoru kullanılmıştır. "G" modelinin üretimine 1942 Mayıs’ında başlanmıştır. Messerschmitt 109, yaklaşık 24,500 tanesi Bf 109 G olmak üzere toplam 35,000 civarında imal edilmiştir.

 (Depron)Plan İndir


 P-51 Mustang (Masteng): Britanyalı-ABD'li ortak yapımı II. Dünya Savaşı avcı uçağı. Yüksekten uçan ağır bombardıman uçaklarına refakât etmek için tasarlanmıştır. II. Dünya Savaşı'nın en başarılı uçaklarından biridir.

 (Depron) Plan Büyük Boyut İndir
 (Depron) Plan A4 Parçalanmış Boyut İndir






 

Supermarine Spitfire (Süpermarin Sipitfayr): İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait ilk yekpare metal tasarımlı ve tek pilotlu avcı uçağı. 1938'de hizmete girdi ve bütün II. Dünya Savaşı boyunca Kraliyet Hava Kuvvetlerine hizmet etti. 1950'lere kadar Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanıldı. Baş tasarımcısı R.J. Mitchell'dır. Türkiye’ye değişik zamanlarda değişik modelleri gelmiştir.

(Depron) Plan A4 Parçalanmış Boyut İndir